sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Arkistressi hallintaan

Oletko viimeaikoina vältellyt menemästä vaatehuoneeseen tai autotalliin? Herääkö sisälläsi epämääräinen ahdistus, kun katsot lastenhuoneen jäävuoren kokoista lelukasaa, jolle olet jo pitkään halunnut tehdä inventaarion? Ei hätää, siihen on olemassa ratkaisu. Kohta vaatehuone on kotisi lempipaikka!


Kaikilla meillä on omassa arjessamme stressitekijöitä, jotka syövät energiaamme tietoisesti tai tiedostamatta. Mitä ne arjen stressitekijät sitten ovat? Usein ne liittyvät tekemättömiin projekteihin. Asia käväisee säännöllisin väliajoin mielessä, mutta sille ei kuitenkaan saa tehtyä mitään. Stressi vain velloo hallitsemattomana kropassamme, emmekä aina edes saa kiinni niistä kohteista, jotka stressiä aiheuttaa. Arjen enregiasyöppöjä voivat olla esimerkiksi kaaosmainen vaatehuone, tietokoneella tai muistikortilla olevat järjestelemättömät valokuvat, talvi/kesävaatteet pitäisi pestä ja viedä kellariin , autotalli pitäisi siivota, remontin jäljiltä on ne kuuluisat viimeset listat laittamatta, piha pitäisi haravoida, lasten lelut käydä läpi, keittiön kaapit siivota, laihduttaakin pitäisi ja raha-asiatkin ovat päässeet vähän rempalleen, ikuunoitakaan ei ole pesty moneen vuoteen. Listaa voisi jatkaa loputtomiin, isoja ja pienempiä juttuja, mutta kaikki yhdessä ne vievät meiltä uskomattoman paljon energiaa. Kuvittele, että saisit mielestäsi vapautettua tilaa kaikilta näiden "turhien" asioiden ajattelemiselta, kuinka paljon enemmän luovuutta olisi mahdollisuus käyttää, jos emme olisi niin ylikuormitettuja arjen stressitekijöillä?

Yksinkertaistettuna seuraavilla keinoilla saat vähennettyä arkistressiä radikaalisti:

- Tee lista kaikista tekemättömistä töistä
- Aseta asiat oman vaatimustason mukaan tärkeysjärjestykseen
- Tee listan töille aikataulu
- Noudata aikataulua


Ainahan asiat ei mene ihan näin yksinkertaisesti, elämässä tuppaa olemaan muuttuvia tekijöitä, mutta yksinkertaistettuna näin se homma toimii. Velatkin näyttää huomattavasti kivemmalle paperille listattuna maksuaikataulun kanssa, kuin että maksamattomat laskut vain velloo hallitsemattomana päässä. Tärkeintä tässä on se, että teet listan ja aikataulun omien prioritettien mukaan, et kenenkään muun. Jos äitisi naputtaa likaisista ikkunoista joka kerta, mutta sinua ne ei hetkauta millään tavalla, anna niiden olla tai kehoita äitiäsi tulemaan pesulastan kanssa seuraavan kerran kylään.

Asioihin tarttuminen lisää hallinnan tunnetta omasta elämästä ja vähentää stressiä. Matkustajan rooli omassa elämässä on todella kuormittavaa, homma helpottuu heti, kun hyppää itse kapteenin paikalle ja ottaa hommat haltuun! Kaikilla meillä on omat normit ja käsitykset esimerkiksi kodin siisteyden suhteen, riittää, että olet itse tyytyväinen. Minä olen ollut se, joka on yrittänyt miellyttää kaikkia kaikessa, tehdä asioita muiden toiveiden mukaan. Se on tuhoisa tie, lopulta kadotat itsesi, etkä kaikesta yrityksestä huolimatta pysty miellyttämään kaikkia. Paras ratkaisu on miellyttää kaikessa itseään, silloin tulee automaattisesti miellyttäväksi myös muille.

Ihanaa viikonlopun jatkoa kaikille! Mä aloitan keittiönkaapeista huomenna ;)

Outi 

1 kommentti:

  1. Free Baccarat Rules - Online casino games and betting
    Baccarat 바카라 사이트 is a 인카지노 very popular table game. With a winning bet you bet on whether the dealer will win or lose. 메리트 카지노 주소 In practice, the rules are

    VastaaPoista