tiistai 13. lokakuuta 2015

Maailman paras mantelileipä!

Olen tämän vuoden aikana tietoisesti pyrkinyt vähentämään vehnän ja muidenkin viljojen käyttöä. Olen sellainen leipähirmu, että paketillinen mitä tahansa herkkuleipää ei kauaa vanhene, tuore patonki, vastapaistettu ruisleipä, aah, voisin elää pelkällä leivällä! Mutta silloin en voi hyvin, naama kukkii, vatsaa turvottaa, olo on väsynyt ja vetämätön. Jossain vaiheessa elin pelkillä höttöhiilareilla, vehnällä ja sokerilla. Siinä olotilassa jaksaa juuri ja juuri hoitaa työt ja sen jälkeen loppuilta menee sohvalla torkkuessa. Urheilu ei jaksa kiinnostaa, tuntuu, että energiaa ei ole mihinkään ylimääräiseen. Yöunet kärsii, nukkuminen on levotonta ja katkonaista. Yleisesti ottaen olo on todella huono ja löysä. Töissäkin saa taistella pysyäkseen hereillä. Omaa oloa ja mielialaa kohentaakseni olen viimeisen vuoden aikana kiinnittänyt entistä tarkempaa huomiota syömäni ruuan laatuun. Sillä on nimittäin ihan älyttömän suuri merkitys kaikkeen, fyysiseen, psyykkiseen ja henkiseen vointiin. Silti sitä välillä löytää itsensä popsimasta paketillista hapankorppuja, itsepäisenä ihmisenä pitää välillä hakata päätä seinään.

Leipä ja hiilarit koukuttaa ja aiheuttaa riippuvuutta, sen takia olen katsonut parhaaksi vieroittauua niistä kokonaan tai ainakin jättää ne vain spesiaalihetkiin. Ihan ehdoton en tämän kanssa jaksa olla, mutta vielä ollaan kaukana siitä tavoitteesta, että voin syödä palan leipää hyvällä mielellä, eikä se aiheuta mitään sen kummempaa tuntemusta. Koska olen nyt tietoisesti tehnyt parempia valintoja, on arkeen täytynyt kehitellä myös uusia reseptejä ja tämän haluan jakaa teidän kanssa. Tää on mun ehdoton suosikkireseptini juuri helppouden ja herkkullisuuden vuoksi

Sämpylöiden tekeminen ei oo vielä koskaan ollut näin helppoa! . Keräät vain tarvittavat aineet kasaan, laitata uunin lämpnemään 200 asteeseen, heität ainesosat kulhoon ja sekoitat, aika simppeliä vai mitä? Tärkein kohta tässä ohjeessa on sekoittamisen jälkeen turvottaa taikinaa 15-20 minuuttia. Ilman turvottamista taikina on niin löysää, että se leviää vain levyksi pellille, tosin herkkua se silloinkin on ;)

Alkuperäinen ohje löytyy täältä. http://tahdonvoimaa5.blogspot.fi/p/pizzat-piirakat-hampurilaiset-leivat.html Muokkasin ohjetta itselleni maistuvampaan muotoon ja tällä ohjeella uppoaa mantelisämpylä lähes joka aamu! Ohjeesta saa helposti gluteenittoman vaihtamalla kauraleseen esimerkiksi gluteenittomiin kaurahiutaleisiin. Fibrex löytyy kaupasta yleensä jauhohyllyltä sokerijuurikaskuitu nimellä. Se on luontaisesti gluteenitonta ja tuo sämpylätaikinaan kivasti kuitua. Liiallisina määrinä saattaa olla vähän liian puisevan makuista. Ohje tulee siis tässä!



Mantelisämpylät 7-8kpl

1.5dl Mantelijauho 
8 Kananmunaa
2rkl Fibrex
2rkl Chian siemen
2 rkl Auringonkukan siemen
2rkl Pellavarouhe
2rkl Psyllium
4 reilua rkl Raejuustoa
Suola
0.5dl Kauralese/hiutale

1. Sekoita kaikki aineet keskenään kulhossa esim. lusikalla
2. Anna taikinan turvota 20 minuuttia. Jos taikina tuntuu jäävän liian löysäksi, lisää psylliumia
3. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia
4. Nauti uunituoreista herkkusämpylöistä!



Nämä sämpylät on täynnä ravinteita ja proteiinia, ilman mitään turhaa. Siemenet ja rouheet tuo kivasti purutuntumaa, kuitua ja makua. Siemeniksi käy myös esimerkiksi seesaminsiemet. Kroppa kiittää näillä sämpylöillä!



Kaikki aineet vain kulhoon ja sekoitus lusikalla, et tarvitse vatkaimia tai pitkää taikinan vaivaamista.

Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia


Herkuttele sämpylöitä vaikkapa kinkkusiivun, juuston ja suolakurkun kera, takuuvarmasti maistuvaa! Toimii erinomaisen hyvin myös paahdettuna. Säilyy jääkaapissa noin viisi vuorokautta, sopii pakastettavaksi. 

Herkullista viikonjatkoa kaikille!

Outi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti