keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Helppo raakasuklaa aloittelevalle leipurille


Joko sulle raakasuklaa on tuttua? Jos ei, niin nyt kannattaa ehdottomasti kokeilla! Mä oon niin hullaantunut tähän raakaleivontaan, ettei muita herkkuja tule enään leivottua lainkaan. Joskus harvoin juhlissa tulee syötyä "normileivonnaisia". En tiedä, mikä siinä on, mutta raakaleivontaan tutustumisen jälkeen tavalliset leivonnaiset maistuvat usein jotenkin laimeilta tai tylsiltä. Sellainen makujen ilotulitus jää monesti puuttumaan. Tosin esim. Aino-jäätelölle en ole vastaavaa raakaversiota vielä löytänyt. Eikä ehkä tarvitsekaan vielä löytää, täytyyhän sitä jotain paheita olla ;)

Mutta nyt itse raakasuklaan valmistukseen. Raakasuklaan pohjana voi käyttää kookosöljyä, kaakaovoita tai näiden molempien sekoitusta. Jos ei pidä kookoksen mausta, voi sen jättää kokonaan pois ja tehdä pelkästään kaakaovoista. Itse tykkään joko sekoitella tai tehdä pelkästään kookosöljystä, koska kookos <3 Siinä on tosin se huono puoli, että kookossuklaita ei voi kauaa säilyttää huoneenlämmössä, kun sulaminen tapahtuu niin nopeasti. 

Raakasuklaan valmistuksessa käytettävät ainesosat ovat käsittelemättömiä, puhtaita raaka-aineita, joita ei missään valmistuksen vaiheessa kuumenneta yli 45 asteen. Silloin raaka-aineiden kaikki entsyymit, vitamiinit ja muut ravintoaineet säilyvät. Tavallisessa suklaassahan suurin osa niistä tuhoutuu voimakkaan kuumentamisen seurauksena. Tavallisen suklaan valmistuksessa kaakaota kuumennetaan yli 100 asteen, joten tärkeitä ravintoaineita häviää. 

Miten muuten raaka ja tavallinen suklaa eroaa toisistaan? Tavallisessa suklaassa käytetään kaakaon lisäksi mm. maitojauhetta, valkoista sokeria, erilaisia sidosaineita ym. Raakasuklaan voi helpoimmillaan valmistaa muutamasta ainesosasta ja koko suklaapala on täyttä superruokaa. Suklaan valmistuksen menee helpoimmillaan vain puoli tuntia. 


                                                                 Helppo raakasuklaa

                                                                   1.5dl kaakaovoi
                                                                   2rkl kookosöljy
                                                                   2rkl hunaja
                                                                  2rkl raakakaakaojauhe
                                                                  suolaa myllystä






1. Sulata kaaovoi vesihauteessa



2. Sekoita joukkoon kookosöljy


3. Kun rasvat ovat sulaneet juoksevaksi, ota kippo pois vesihauteesta ja sekoita joukkoon kaakaojauhe



4. Lisää hunaja maun mukaan. Jos hunajan tuntuu jäävän ”klimpiksi” seoksen pohjalla, voit lisätä kaakaojauheen määrää 
5. Muista SUOLA! Tämä on tärkeä osa ohjetta, suola tuo esiin makeuden suklaassa! Lisää suolaa varovasti, maistele seoksen makua omaan suuhun sopivaksi.
6. Kun seos maistuu hyvältä, laita suklaa muotteihin tai esim. lautaselle, johon on levitetty leivinpaperi. 

Suklaa on helppo tehdä silikonimuoteissa. Kuvassa pohjalla inkamarjoja. 

7. Suklaan sekaan voi laittaa muotteihin mitä vaan lisuketta, esim. kuivattuja marjoja, hedelmiä, pähkinöitä. Omat lempparit ovat kuivatut inkamarjat eli ananaskirskikat
8. Laita suklaa jähmettymään noin 15 minuutiksi pakkaseen
9. Nauti! Säilytä suklaa jääkaapissa tai ota 10 minuuttia ennen syöntiä huoneenlämpöön phmenemään. 




Siinä se on kaikessa yksinkertaisuudessaan, toki variaatioita tähän on vaikka millä mitalla. Suklaamassaa kannattaa maistella etenkin ensimmäisillä tekokerroilla paljon, makutottumuksia on niin monenlaisia. Jos se maistuu hyvälle tehdesä, silloin valmis suklaakin on loistavaa. Ihania suklaantekohetkiä kaikille! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti